Nyhetsfilter får stöd av ChatGPT

22 januari 2023

För att göra den beskrivande texten lite längre, utan att ta ännu större del av källan nyhetstext, så har jag provat med att använda OpenAIs API för ChatGPT för att skapa en bakgrund till varje nyhet. Eller, det är inte ChatGPT jag använder utan Open AIs API för GPT-3, rättare sagt, det de kallar Davinci-003. Men den fungerar liknande ChatGPT och jag har formulerat instruktionerna till den genom att skriva text på svenska. Jag har helt enkelt skrivit, ordagrant, att den ska "generera en kort historisk bakgrund till denna nyhet som en punktlist med tre punkter". Vidare har jag skrivit "Använd inga meningar från nyhetsinnehållet" och "Ange inga datum". För att göra det enkelt för mig så har jag också skrivit att den ska "generera punktlistan som HTML" och också begärt att den ska göra minst en länk till svenska Wikipedia. Resultatet för en nyhet om ett skidskytteresultat finns i bilden nedan. Jag har ringat in den länk som leder till Wikipedia.

Jag tycker att resultatet ofta blir okej. Ibland är AIn inte riktigt med, och om det är en nyhet om t.ex. Linköping så skriver den när Linköping grundades, vilket kanske är lite väl historiskt. Formuleringarna för att skapa denna bakgrund har jag laborerat med en del. Jag får viss förståelse för de som påstår att "prompt engineering" - att skapa textinstruktioner till en AI - kan bli en av framtidens viktigaste kunskaper. Att slipa på instruktionerna så att GPT-3 kan skapa det jag är ute efter kräver lite tålamod och en hel del provande. Men med tydlig instruktion så är jag imponerad av hur väl den "förstår" vad det är jag är ute efter. Att jag skriver att den ska ha med minst en länk till Wikipedia gör naturligtvis att den kan skapa en länk som känns ganska meningslös, bara för att jag krävt det. Men det är svårt att skriva en instruktion om att den bara ska ta med en länk till Wikipedia om det känns relevant, eller "passar bra", eller "tillför något". Eller hur förmedlar man sånt i en text? Framtiden kanske får utvisa även det.


Denna bloggpost har skrivits av Clas, 22 januari 2023. Permalänk.


Nyhetsfilter utvecklingsblog

Det här är utvecklingsbloggen för nyhetsfilter.se. Här skriver jag om lite allt möjligt, men det mesta har en eller annan koppling till utveckling av sajten nyhetsfilter.se.

Aktuella bloggposter

Kontakt

Tyvärr går det inte att kommentera direkt på bloggen, men det går bra att maila på clas@nic-sys.se eller skicka meddelande till @nicclas på Twitter.

RSS-feed för bloggen